Riolering ontluchten gebeurt zonder dat u het doorheeft

riool
Nieuws

In de bouwverordening van iedere woning in Nederland staat dat er gezorgd moet worden voor een goede ontluchting van de riolering. Veel mensen weten niet eens dat hiervoor een noodzaak bestaat. De riolering ontluchten gebeurt dan ook zonder dat u het doorheeft. Wanneer u in huis de wc doorspoelt of water uit een kraan de gootsteen in laat lopen, dan is het nodig dat lucht uit de rioleringsbuizen wordt gelaten zodat het afvalwater hier doorheen kan lopen. Uiteindelijk komt het vieze water in het openbare rioolstelsel terecht en zorgt het waterschap van uw gemeente voor een verdere verwerking. Wanneer het afvalwater nog door de rioolbuizen van uw woning loopt, dan wordt lucht uit het systeem gelaten via een ontluchtingspijp die uitkomt op het dak van uw woning.

Pijp voor ontluchting op het dak

Het systeem dat is bedacht voor het ontluchten van de riolering is een pijp die naar het dak toe leidt. De pijp voor ontluchting is op het dak geplaatst om ervoor te zorgen dat u geen overlast heeft van stank. Een riolering ontluchten is dan ook niet te vergelijken met het ontluchten van een radiator of een cv-ketel. De lucht die hieruit gelaten moet worden, kunt u gerust in uw woning vrijlaten. Met de lucht uit de riolering kunt u dit beter niet doen. Hier komt immers een vieze geur vanaf die u niet binnenshuis wilt hebben. Iedere keer als u een afvoer in huis zou gebruiken, dan zal de vieze lucht vrijkomen. Er is daarom gekozen om de riolering te ontluchten via een pijp om de ontluchting op het dak te doen.

Stankoverlast uit de riolering

Indien u in uw woning een probleem heeft met stankoverlast uit de riolering, dan is dit een probleem dat veroorzaakt kan worden door het niet goed functioneren van het ontluchtingssysteem. Er is ook een kans dat een verstopping van het riool de stankoverlast veroorzaakt. Een duidelijke indicatie dat de een gevolg is van niet gedegen de riolering ontluchten, is dat u water omhoog hoort borrelen uit een afvoer. Dit geeft dan namelijk duidelijk aan dat de rioleringsbuis niet verstopt is. Hier komt immers nog lucht doorheen. De stank die hiermee gepaard gaat, zal u ertoe zetten om snel contact met een loodgieter op te nemen. De vakman kan onderzoeken waarom het ontluchten van de riolering niet zoals bedoeld via de ontluchtingspijp op het dak van uw woning verloopt.

Wij bieden u:

Snelle service

Loodgieterwerkzaamheden

Van lekkage tot cv-ketels

Ervaren vakmensen

24/7 bereikbaar

Lees ook eens:

Call Now Button