Verstopte afvoer: wat moet ik doen?

Gootsteen afvoer
Tips

Een verstopte afvoer kan vervelende gevolgen hebben! Vaak gaat een afvoer die verstopt zit gepaard met een nare stank. Daar komt bij, dat het water steeds moeizamer wegstroomt. Het overstromen van de gootsteen, een wastafel of bijvoorbeeld de douchebak ligt hierdoor op de loer. In het ergste geval zijn de sanitaire voorzieningen in huis helemaal niet meer te gebruiken. In dit artikel vertelt onze loodgieter in Roosendaal u meer over de oorzaken van verstoppingen en hetgeen u zelf zou kunnen doen om een verstopte afvoer te verhelpen.

 

Oorzaken van verstoppingen in de afvoer

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken aan te wijzen voor een afvoer die verstopt zit. Eén ding hebben deze oorzaken met elkaar gemeen: het gaat in iedere situatie om opgehoopt restafval. Restafval komt echter in talloze vormen voor. Onderstaand vindt u een aantal voorbeelden van situaties waarbij restafval in de afvoer achterblijft.

Ontbreken van een bladvanger op de regenpijp

Veel mensen onderschatten het belang van een bladvanger over de regenpijp. Als deze bladvanger niet aanwezig is, stromen bladeren, kleine takjes en soortgelijk groen vuil de regenpijp in. Met name de bladeren kunnen eenvoudig aan de wand van de afvoer blijven plakken. De ophoping van bladeren en takjes wordt steeds groter, met een serieuze verstopping tot gevolg.

Haren en zeepresten bij het douchen

Verstopte afvoer

Ook in de badkamer kan het begin van een verstopte afvoer gevormd worden. Denk bijvoorbeeld aan haren, die u bij de wastafel of via het doucheputje de afvoer in laat stromen. Net als zeepresten zijn haren vet, waardoor ze makkelijk in de afvoer blijven hangen. Veel douchebakken zijn voorzien van een filter, die deze haren opvangt. Dat geldt echter niet altijd voor een goot in de vloer. Daarbij kan het filter van de douchebak beschadigd zijn geraakt en hierdoor z’n functie verloren zijn.

Proppen toiletpapier bij het toilet

Een derde potentiële oorzaak van een verstopte afvoer, zijn proppen toiletpapier. Het is niet voor niets, dat verschillende andere Europese landen vragen het toiletpapier in een losse prullenbak te verzamelen. De proppen kunnen zich aan de wand van de afvoerwand hechten, waardoor het water steeds moeizamer wegstroomt.

 

Oplossingen voor een verstopping

Bij een beginnende verstopping kunt u zelf een poging wagen om deze te herstellen. Er zijn verschillende hulpmiddelen die hierbij van pas komen. Start bijvoorbeeld met het gebruik van soda. U kunt soda in veel supermarkten kopen. Schep een paar theelepels soda in de afvoer en laat dit enkele minuten intrekken. Vervolgens giet u kokend water door de afvoer, om het opgehoopte restafval naar de centrale riolering af te voeren. Soda heeft een ontvettende werking, wat ertoe leidt dat het restafval in de afvoer los zal komen.

Naast het gebruik van soda kan ook een trekveer de uitkomst bieden. Een trekveer is een flexibele veer, welke u eenvoudig door de afvoer kunt bewegen. Het bewegen van de trekveer maakt dat u het restafval lostrekt van de wanden van de afvoerleiding. Ook nu is het belangrijk om de afvoer een aantal keer goed door te spoelen.

Een derde hulpmiddel is de traditionele ontstopper. Met een ontstopper kunt u de druk op een afvoerleiding verhogen. U doet dit door de steel van de ontstopper heen en weer te bewegen. Het verhogen van de druk leidt ertoe, dat het restafval los zal komen te zitten. Door de afvoer een aantal keer door te spoelen, begeleidt u het restafval naar de centrale riolering.

Gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen

In de supermarkt, hobbywinkel en bouwmarkt kunt u verschillende chemische ontstoppingsmiddelen kopen. Het gebruik hiervan wordt afgeraden, daar deze middelen schadelijk zijn voor het milieu. Daarbij kunnen ze letsel veroorzaken, wanneer deze chemische stoffen op uw huid of bijvoorbeeld in uw ogen terechtkomen. Een derde reden om deze middelen niet te gebruiken, is het feit dat ze soms zo agressief zijn dat ze uw leidingwerk aan kunnen tasten.

Hulp van een loodgieter inschakelenverstopte afvoer

De beste optie is vaak het inschakelen van een loodgieter. Onze loodgieter kan middels een kleine camera een inspectie uitvoeren, om te achterhalen waar zich de bron van de verstopte afvoer bevindt. Op basis van de gevonden oorzaak wordt vervolgens naar een passende oplossing gezocht. Zo kan een grote prop restafval met een haakje uit de afvoerleiding getrokken worden. Een alternatief is het gebruik van een hogedrukspuit, waarmee de afvoerleiding schoon kan worden gespoten.

 

Tips om verstoppingen te voorkomen

Gebruik onderstaande tips om een verstopping in de afvoer te kunnen voorkomen.

  • Tip 1: Gebruik een bladvanger aan de bovenzijde van de regenpijp. Zorg er daarbij voor, dat u de goten aan uw dak regelmatig schoonmaakt.
  • Tip 2: Zorg dat u een zeefje in de gootsteen gebruikt. Het zeefje voorkomt dat etensresten in de afvoer kunnen stromen, als u de borden afspoelt of een snijplank schoonmaakt.
  • Tip 3: Haal de afvoer regelmatig open bij de wastafel of het putje van de douche en beweeg vervolgens een trekveer door de afvoer. Op deze manier kunt u zelf een poging wagen om beginnende verstoppingen te verhelpen.
  • Tip 4: Laat de afvoer in huis regelmatig preventief doorspuiten door een loodgieter. Een beginnende verstopping kan op deze manier in een vroeg stadium aangepakt worden. Een serieuze verstopping in de afvoer wordt zo voorkomen.

 

Hulp bij een verstopte afvoer 

Heeft u momenteel zelf te maken met een verstopt afvoer in huis? In dat geval kunt u rekenen op de spoedservice van onze loodgieter in Roosendaal. De spoedservice is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor hulp! Zo hoeft u nooit lang te wachten, wanneer uw afvoer verstopt zit.

Wij bieden u:

Snelle service

Loodgieterwerkzaamheden

Van lekkage tot cv-ketels

Ervaren vakmensen

24/7 bereikbaar

Lees ook eens:

Call Now Button