Waarom is vloerverwarming zuiniger dan traditionele radiatoren?

vloerverwarming
Nieuws, Tips

Een vloerverwarming kan een woning op een zuinigere manier verwarmen dan andere soorten verwarmingen. In de meeste huizen wordt nu nog gebruik gemaakt van een verwarmingssysteem waarbij radiatoren de warmte door het huis verspreiden. Dit is echter geen efficiënte manier om een woning te verwarmen. De zwakke punten van dit systeem kunnen gecorrigeerd worden met vloerverwarmingen. In dit artikel bekijken we nader waarom een verwarming in de vloer zuiniger is dan de traditionele manier met radiatoren.

Voordelen van vloerverwarming

  • Gelijkmatige verdeling van warmte.

vloerverwarmingHet probleem met een verwarmingssysteem met radiatoren is dat deze niet gelijk door de woning verdeeld zijn. Radiatoren zitten op verschillende plekken en zijn in verschillende formaten door het huis verdeeld. Dit in combinatie met de luchtstroom in huis zorgt ervoor dat de woning ongelijkmatig verwarmd wordt. Sommige plekken zijn warmer dan andere plekken in huis, dit zorgt voor een hoger energieverbruik. Dit probleem kan verholpen worden met een vloerverwarming. Deze verwarming wordt namelijk gelijkmatig over de vloer verdeeld en zorgt daarmee voor een gelijkmatige verdeling van de warmte.

  • Geleidelijk opwarmen van de woning.

Door de betere verdeling van de warmtebron verbruikt u in huis al minder energie. Daarbij komt ook nog eens dat met vloerverwarming de woning meer geleidelijk opwarmt. Dit zorgt ervoor dat de ketel minder werk hoeft te verrichten en daardoor ook minder energie verbruikt.

  • Lagere stookkosten.

In verhouding met losse radiatoren hoeft de vloerwarming niet tot hoge temperaturen opgewarmd te worden. Dit zorgt ervoor dat vloerverwarming tot wel 15 procent zuiniger is. Zeker met de huidige gasprijzen klinkt dit als muziek in de oren.

  • Hoger wooncomfort.

Het gebruik van vloerverwarming maakt radiatoren in huis overbodig. Dit zorgt voor extra ruimte in uw woning. Bovendien scheelt het u ook wat onderhoud, aangezien radiatoren vaak veel stof vangen. Ook zijn radiatoren lastig om helemaal schoon te maken. Met vloerwarming heeft u dit probleem niet.

Nadelen van vloerverwarming

Natuurlijk brengt het installeren van vloerverwarming ook enkele nadelen met zich mee:

  • Hoge aanschaf kosten.

Op de lange termijn is vloerverwarming voordeliger door de relatief lage stookkosten. Helaas is de installatie wel een stukje duurder dan die van reguliere radiatoren. Het is belangrijk om een specialist in te schakelen voor de installatie, zodat het in één keer goed gebeurt. Op deze manier komt u later niet voor vervelende verassingen te staan die nog meer kosten met zich meebrengen.

  • Niet mogelijk bij iedere vloerafwerkingvloerverwarming

Verwarming plaatsen kan niet onder iedere soort vloer. Sommige vloeren zijn niet geschikt om op vloerverwarming te leggen, denk hierbij bijvoorbeeld aan parket of een houten vloer. Een hoge thermische weerstand en sterke isolerende werking van een vloer zorgen ervoor dat dit niet goed samengaat met vloerverwarming. Let hier op wanneer u een vloer gaat aanschaffen waar u vloerverwarming onder gaat plaatsen. Meestal staat deze informatie wel vermeld bij de eigenschappen van de vloerplanken en/of -tegels.

 

Professionele installatie door een loodgieter

Kortom, vloerverwarming is in veel gevallen en stuk zuiniger dan traditionele verwarming met radiatoren. Er kleven verschillende voor- en nadelen aan het aanschaffen van vloerverwarming. Hier moet u voor uzelf een afweging in maken. Wanneer u besluit om voor vloerverwarming te kiezen is het echter wel van belang dat u een professionele loodgieter inschakelt. Zo bent u er in ieder geval zeker van dat het leidingwerk goed aangelegd wordt.

Wij bieden u:

Snelle service

Loodgieterwerkzaamheden

Van lekkage tot cv-ketels

Ervaren vakmensen

24/7 bereikbaar

Lees ook eens:

Call Now Button