Wat is en wat doet een beluchter op de afvoer?

beluchter afvoer
Nieuws

Een afvoer in huis is vaak voorzien van een beluchter. Wat is een beluchter en wat doet dit onderdeel? In dit artikel vertelt onze loodgieter uit Roosendaal u hier meer over. Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo’n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee. Het openen van een raam is over het algemeen niet voldoende om die stank te doen laten verdwijnen.

Wat is een beluchter?

Zoals reeds beschreven werd is een beluchter onderdeel van de afvoer. Het heeft als taak stankoverlast in huis te voorkomen. De stank kan het gevolg zijn van een onderdruk in het riool. Die onderdruk kan door verschillende situaties ontstaan zijn. Als gevolg van de onderdruk worden de sifons in uw woning leeggezogen. Er ontstaat als het ware een directe verbinding tussen uw afvoer en de riolering onder uw woning. Het gevolg hiervan is stankoverlast. Normaliter wordt die stankoverlast voorkomen, omdat een sifon dient als een soort blokkade voor de stank in ruimtes.

Hoe werkt het?

Met een ontluchter voegt u een klepje toe aan de afvoer. Zodra er sprake is van onderdruk in het riool, zal het klepje zich openen. Er wordt hierbij lucht vanuit uw woning naar het riool gezogen. Zodra de onderdruk verholpen is, zal het klepje zich automatisch sluiten. Er is immers niet langer sprake van een luchtstroom vanuit uw woning naar de centrale riolering. Met zo’n klepje kan voorkomen worden, dat er lucht vanuit de riolering naar uw woning stroomt. Een dergelijke luchtstroom zou er immers toe leiden, dat er een nare stank in de ruimtes van uw woning komt te hangen.

Tip: Het kan noodzakelijk zijn om een afvoerbeluchter te reinigen. Als gevolg van vuil sluit de beluchter mogelijk niet meer goed.

Is een beluchter hetzelfde als een ontluchter?

De term beluchter wordt geregeld verwisseld met die van een ontluchter. Een ontluchter is echter niet hetzelfde als een beluchter. Bij een ontluchter verwacht u dat het onderdeel van de afvoer ook voor het afvoeren van lucht zou kunnen zorgen. De leidingen worden immers ontlucht. Dit is niet het geval bij een beluchter voor de afvoer. Er wordt enkel lucht toegevoegd, maar niks afgevoerd. Het door elkaar gebruiken van beide termen is zodoende niet juist.

Hulp bij het plaatsen van een beluchter

Heeft u momenteel geen beluchter op uw afvoer of wilt u de beluchter laten controleren? Schakel in dat geval onze loodgieter uit Roosendaal in. De loodgieter kan u van de gewenste hulp voorzien bij het plaatsen, repareren of onderhouden van een beluchter. Ook wanneer u te maken heeft met stankoverlast is het verstandig een loodgieter in te schakelen voor hulp. Onze loodgieter achterhaalt wat de oorzaak van de stankoverlast is en zorgt voor een passende oplossing. Dit kan een probleem met de beluchter zijn, maar bijvoorbeeld ook een verstopping in de afvoer.

Wij bieden u:

Snelle service

Loodgieterwerkzaamheden

Van lekkage tot cv-ketels

Ervaren vakmensen

24/7 bereikbaar

Lees ook eens:

Call Now Button